Jesień zachwyca!
Jest rześko, kolorowo, obficie.
Te stragany uginające się pod ciężarem owoców i warzyw! To bogactwo natury, płody ziemi i pracy ludzkich rąk! To cudowne jest po prostu. Trzeba tylko to dostrzec, na chwilę przystanąć i uświadomić sobie ten dar.
Palimy w kominku. Zwłaszcza wieczorami i nad ranem czuć już oddech chłodnych dni. Jesień, zima, a potem wiosna i lato. I tak nieustannie, wszystko kręci się w tym samym od zawsze rytmie...
Wzięło mnie na refleksje i łatwo ulegam melancholii.
No, dosyć już.
Pora zakasać rękawy i nieco te dary natury przetworzyć. Rodzina się ucieszy.
Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy mnóstwo czasu. Gotujemy, pieczemy, siedzimy przy stole, jemy, Marysia odrabia tu lekcje, ja czasami coś piszę. Centrum dowodzenia jest w tej naszej kuchni.
Na tej tablicy zapisujemy pomysły obiadowe na najbliższy tydzień. To bardzo pomaga w logistycznym planowaniu posiłków i zakupach. Zauważyłam też, że kiedy mamy zaplanowane obiady, wydaję mniej pieniędzy na jedzenie i mniej jedzenia się marnuje.
Ostatnio w naszym domu królują śliwki. W miniony weekend mój mąż pod moją nieobecność zakupił ogromną ilość śliwek i zapragnął zrobić powidła. Przerób ruszył z kopyta!
Kilkanaście słoiczków powideł, zachlapana kuchenka i okolice, garnki, które moczę i szoruję jeszcze dziś...Mnie się nie chciało w tym roku robić tych powideł, no ale jak nie docenić męża, który się tym zajął...
Z wielką ochotą za to robię ciasta ze śliwkami. Moim tegorocznym hitem jest ciasto na kruchym spodzie z przepisu Elizy Mórawskiej.
Moja wersja jest wzbogacona o kruszonkę z płatków owsianych. A co, jak szaleć, to szaleć!
Kruchy placek ze śliwkami
Ciasto:
125 g mąki
125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
75 g drobnego cukru
1 żółtko
Na wierzch:
500 g śliwek, bez pestek, przepołowionych
1 łyżka cukru do posypania (dałam cukier brązowy)
Kruszonka:
100 g masła
100 g płatków owsianych
50 g cukru
łyżka mąki
orzechy włoskie, drobno pokrojone (opcjonalnie)
- Składniki na ciasto wymieszać w misce do ich połączenia. Im krócej mieszamy, tym lepiej.
- Formę do tarty wysmarować jakimś tłuszczem, wylepić kruchym ciastem.
- Na wierzch ułożyć śliwki, nacięciami do góry. Posypać cukrem.
- Składniki na kruszonkę połączyć w misce i rozłożyć na śliwkach.
Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) przez 45 minut
Asienko.dziekuje za przepis na ciacho! uwielbiamy tez jesien wlasnie ze wzgledu na te owocki!!
OdpowiedzUsuńA jednak nietylko moj mąż szaleje w kuchni! I podobnie jak u Ciebie wszystko jest brudne.no coz..uroki gotowania naszych ukochanych.
Swietny pomysł z tablica organizacyjną.ja podobną rozpiskę na kartce wieszam na lodówce.
Uwielbiam Twoj blog.tak.tak wiem..powtarzam się.och Luska popraw się! caluje Asienko Cie bardzo serdecznie,zycząc milego dnia :-)
Uroki jesieni.Zimno w domu,na zewn.dlatego najwazniejsze jest ciepło jakie od Was bije,nietylko kominka.
OdpowiedzUsuńRozpoeszczasz kochana domownikow i bardzo to popieram,bo kto jak nie my to zrobi.a ciastem to kusisz i to jeszcze jak!
przepis skradam.tylko czy płatki owsiane nie są b.twarde na wierzchu?
I ja zycze milej środy,pozdrawiając.Halinka
mniam,ale pysznosci u Was i klimat jesienny.bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Chyba jutro skuszę się na placuszek : ) Fajna foremka na ciasto.
OdpowiedzUsuńJaka ładna ta tablica.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jest cudnie u Was.a przepis na ciacho juz.zapisałam.pozdrowionka
OdpowiedzUsuńCodziennie do Ciebie zagladam,mam nadzieje Asiu,ze wszystko dobrze?
OdpowiedzUsuńTesknię za nowonkami z BABIEGO DOMKU,caluje